onsdag 26. mai 2010

Foreldre får ikke være lærernes nett-venner




Jeg leste akkurat en interessant artikkel i Moss Avis. Rektor ved Refsnes skole har sendt ut et infoskriv til foreldrene der hun sier det ikke er tillat for lærerene å ha elevenes foreldre som nett-venner. Dette blir, i følge artikkelen, begrunnet med beskyttelse av lærerenes privatliv og at det blir litt for mye kontakt med foreldrene.

"– Vi lærerne synes dette blir veldig greit. For selv om man blir kjent med foreldrene, vil man fremstå som profesjonell og skille jobb og privatliv. Tidligere snakket vi kanskje med dem to ganger i året, men med Facebook og mobiler og e-post blir mange av oss kontaktet flere ganger i uka, forklarer Olsen."

Selv om jeg har full forståelse for at lærerne ikke ønsker å bli bestevenner med elevenes foreldre, virker det likevel hårreisende at det her blir framstilt som ideelt at foreldrene kan prate med dem et par ganger i året! Hvordan skal læreren da kunne oppnå et godt skole-hjem samarbeid?!

Jeg er også enig i flere av kommentarene som er krevet til artikkelen, at dette avslører lærerenes mangel av digital kompetanse. På Facebook kan man blant annet velge hvem man vil dele bildene sine med. Man kan til og med velge hvem som skal kunne søke opp ens profil, dvs. at profilen blir usynlig og at det er du selv som må legge til venner.
Noen ville antageligvis synes at dette er leit, for da kan det jo hende at man går glipp av mange venner på Facebook. Det er i alle fall en mulighet.
Jeg synes det burde være unødvendig for en rektor å sende ut et slik brev til foreldrene, men at ansvaret heller burde ligge hos lærerne og at de burde vite å bruke dette nettsammfunnet på en riktig måte. Kunnskapsløftet stiller høye krav til lærerens digitale kompetanse, så dette burde ikke være for mye forlangt å kunne. Om man ønsker å være en del av "Facebook-familen", må man også sette av tid til å finne ut hvilke muligheter og begrensninger som finnes der.

Dessuten mener jeg at man ved å velge å bli lærer, også har sagt ja til en livsstil. Det forventes mer av en lærer enn av en snekker eller kassadama på Meny, av den enkle grunn at ansvaret er større. Som lærer er man en leder som vil bli vurdert nøye av både elever, forldre, besteforeldre og sikkert enda flere. Som lærer har man sagt ja til å være med å forme den oppvoksende generasjon i landet vårt. Det forventes at man har god moral og sunne verdier. Om man må leve et liv privat og et annet offentlig for å kunne oppnå dette, har man kanskje bommet en smule på målet? Om det betyr at man ikke kan legge til elevenes foreldre som venner på Facebook, for da blir det avslørt hvem læreren egentlig er, tenker jeg at vedkommende må ha et slitsomt liv.

Jeg sier ikke at lærerne bør ha foreldrene som sine nett-venner, men jeg synes absolutt hver enkelt lærer burde ta ansvaret ved å avgjøre dette for seg selv og reflektere over dette før man lager sine nettsamfunn-profiler.

Kilder:
Moss Avis (http://www.moss-avis.no/nyheter/foreldre-far-ikke-vere-nett-venner-med-refsnes-lererne-1.5317338)
Bilder: www.flicr.com (Creative Commons-licensed content)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar